atractii turistice zanzibar

Obiective turistice Zanzibar, Tanzania – ghid turistic 2020

Cele mai multe obiective turistice din Zanzibar se afla in capitala, Stone Town – orasul sultanilor arabi, practic, centrul istoric al arhipelagului, cunoscut si sub numele de “orasul de piatra”. Numele pe care orasul l-a primit are legatura cu faptul ca a fost construit din piatra – de fapt, omanezii au construit cladiri din piatra, un aspect pe care la vremea respectiva localnicii nu l-au aprobat, acestia construind pana atunci doar din lemn.

Turistul care viziteaza orasul vechi face o incursiune in istoria sa – despre care am scris in paginile site-ului. Stradutele inguste, zidurile albe intre care se afla moschei si biserici crestine, case datate in cea mai mare parte in secolul al XIX-lea si baile persane, poarta in ele culori si misterul vremurilor de multa vreme apuse.

De astfel, nu mai putin de 1652 de cladiri din Stone Town sunt clasificate cu importanta istorica – 1100 case, 50 de moschei si doua catedrale. Mai mult, orasul face parte din lista Patrimoniului Universal UNESCO datorita celor 200 de usi a caror sculptura este unica. Arhitectura pe care o au balcoanele cladirilor din oras este fascinanta, in mod similar arhitectura verandelor si loggiilor.

Agentii privati din oras organizeaza tururi cu turistii care doresc sa admire portile sculptate cu care au fost prevazute curtile interioare, porti prin care zanzibarezii bogati isi subliniau importanta sociala. Palatele sultanului aduc dintr-un trecut indepartat atmosfera din orasul vechi. In unele cladiri care au apartinut sultanului sau aristocratiei arabe, azi functioneaza muzee sau hoteluri de multe stele.

Obiective turistice din Stone Town, Zanzibar

1. Casa Minunilor – I se mai spune Beit Al Ajaib si este cea mai extravaganta si cea mai inalta cladire a orasului Stone Town. Pe toate laturile are coloane si balcoane si dispune de un turn mare cu ceas. In perioada de glorie, interiorul palatului avea pardoseli din marmura fina. Initial, cladirea a fost ridicata cu scopul de a fi palatul de ceremonii al sultanului Barghash, care a domnit in Zanzibar in perioada 1870 – 1888.

Beit Al Ajaib zanzibar

Inedit!

  • Este prima cladire din Zanzibar prevazuta cu electricitate;
  • Este una dintre primele cladiri din intreaga Africa, prevazute cu lift;
  • Tatal lui Freddie Mercury a fost contabil la Casa Minunilor, ulterior lucrand pentru Guvernul britanic;

In 1896, cladirea a fost usor avariata de bombardamentele navale din timpul unei incercari de lovitura la palat, in timpul careia Sultanul Hamad a murit brusc, iar varul sau Khaled a incercat sa profite de tron. Incepand cu 1911, in cladire au fost deschise birouri guvernamentale britanice, iar dupa Revolutia din 1964 cladirea a fost folosita de ASP, partidul politic de guvernamant din Zanzibar. In 1977 a devenit sediul CCM (Partidul Revolutiei), singurul partid politic din Tanzania.

La inceputul anilor ’90, palatul Beit al Ajaib a fost practic abandonat de Guvern si de partid si a ramas nefunctional timp de cativa ani, in ciuda unor planuri de de a fi transformat intr-un hotel.

Din 2002, dupa un secol in care a fost palat de ceremonii si, ulterior, cladire in care au functionat birouri guvernamentale, aici a fost deschis Muzeul National de Istorie si Cultura care expune colectii fascinante. Acestea acopera o varietate de subiecte legate de cultura si istoria Zanzibar si Swahili – inclusiv constructii de tip dhow, istoria maritima a coastei Swahili si istoria timpurie a orasului Stone si a imperiului comercial Swahili din secolul al XIX-lea.

Parterul cladirii ofera vederi minunate spre curtea centrala. La nivelul urmator, podeaua este acoperita cu placi de marmura. La fiecare etaj sunt patru usi din lemn masiv, cu sculpturi fascinante. Vederile asupra orasului Stone si a golfului sunt spectaculoase. In afara Casei Minunilor exista doua tunuri din bronz care poarta pe ele inscriptii portugheze. Se crede ca aceste tunuri au fost lucrate in Portugalia la inceputul secolului al XVI-lea si ca ar fi ajuns in Zanzibar in anul 1622.

2. Cladirea Bharmal – este situata in cartierul Malindi, in partea de nord a Zanzibar. Initial se afla asezata pe marginea paraului care impartea Stone Town. Astazi, cladirea se afla pe Drumul Crestin, dupa ce paraul a fost asanat treptat intre anii 1915 si 1960.

Cladirea Bharmal zanzibar

A fost construita ca resedinta a unui comerciant indian bogat, Mohamedbhai Sheikh Hoosenbhai, apoi a gazduit birourile administratiei britanice. Astazi in cladire se afla birourile Consiliului Municipal Zanzibar (ZMC).

Constructia cladirii proiectate de Sinclair a inceput in anul 1922 si a fost finalizata in anul 1923. Desi informatiile care o privesc variaza, o mare parte din scrierile vremii arata a fost ocupata de membrii familiei proprietarului imediat dupa finalizare, dar a fost inchiriata ofiterilor britanici din administratia coloniala in ultima parte a deceniului.

Similar multor cladiri din Stone Town detinute de negustori indieni bogati, Bharmal are un stil arhitectural indian.

3. Dispensarul Vechi – Cladirea se afla in Mizingani Road – intre port si Muzeul Palatului. Numele de “Dispensar” i-a fost atribuit datorita faptului ca in prima perioada a secolului al XX-lea a functionat ca dispensar. Stilul arhitectural al Dispensarului Vechi aminteste de cel colonial din India.

Un bogat indian, Tharia Topan, a comandat constructia cladirii in anul 1887, in cinstea Reginei Victoria. Initial, Topan a dorit ca aceasta cladire sa functioneze ca spital in care sa fie tratati localnicii saraci. In 1891, cand indianul a murit, cladirea nu era finalizata. In anul 1893 cladirea a fost vanduta, iar noul proprietar a finalizat-o in anul 1894. Vanduta din nou in anul 1900, noul proprietar, Haji Nasser Nurmohamed a decis ca la parter sa functioneze un dispensar, iar etajele sa fie structurate ca apartamente.

Dupa Revolutia din Zanzibar, cladirea a intrat in patrimoniul Guvernului, ulterior fiind nefunctionala, similar altor cladiri din Zanzibar. In anul 1900, Trustul pentru cultura Aga Khan a reabilitat Dispensarul – lucrarile finalizandu-se in anul 1984.

Fara indoiala, Dispensarul este azi una dintre cladirile cele mai atractive din orasul Stone, prin faptul ca poarta decoratiuni fine, sculpturi deosebite din lemn pe balcoane si vitralii spectaculoase. Pe langa faptul care este o cladire cu un aspect deosebit, aceasta adaposteste un mic muzeu ale carui colectii amintesc de istoria Zanzibarului.

4. Baile Persane Hamamni – Cladirea istorica a orasului Stone, construita in perioada 1870 – 1888, a fost ridicata pentru sultanul Barghash bin Said. Numele “Hamamni” se utilizeaza pentru a indica si cartierul in care a fost construita cladirea, insa se traduce prin “locul bailor”.

In cladire au functionat bai publice pana in anul 1920. Au fost denumite “persane” pentru ca planurile au fost realizate de arhitectii Shirazi. Structura constructiei a fost complexa si includea camere mai multe, bai calde si reci, zone pentru barbierit, toalete si un restaurant. Apeductele subterane furnizau apa calda.

Avand in vedere ca pentru intrare se solicita o taxa, doar zanzibarezii bogati puteau merge in mod regulat la baile publice. Desi puteau merge si femei si barbati, orele de admitere erau diferite, fiind stabilite in functie de sex.

Azi, baile nu mai sunt functionale, insa se pot vizita. De fapt, doar o parte a ceea ce au fost candva baile persoane se mai poate vizita, deoarece o parte a cladirii a fost adaptata pentru locuinte private.

5. Palatul Sultanului – caruia localnicii ii spun Bait As-Sahel – este una dintre cele mai importante cladiri istorice din Zanzibar, desi ceea ce se poate vedea acum este reconstructia cladirii, deoarece edificiul original a fost distrus in razboiul Anglo Zanzibar din 1896. Este o cladire cu trei etaje, cu pereti albi, situata pe Drumul Mizingani, intre Casa Minunilor si Vechiul Dispensar.

Bait As-Sahel zanzibar

Palatul a fost construit la sfarsitul secolului al XIX-lea pentru a functiona ca resedinta a familiei sultanului. Dupa Revolutia din Zanzibar, in 1964, denumirea “Palatul Sultanului” a fost schimbata in “Palatul Poporului”, iar cladirea a intrat in administratie guvernamentala.

Misiunea Palatului a fost schimbata in anul 1994 cand a devenit un muzeu care expune colectii cu elemente care amintesc de familia regala si despre istoria Zanzibar. Aici, turistii pot admira o parte din mobilierul si bunurile familiei regale.

Un etaj al muzeului ii este dedicat sultanului Khalifa bin Harub. Un altul ii este dedicat printesei Sayyida Salme (Emily Ruete) care a fugit din sultanat pentru a se muta in Europa cu sotul sau. Exponatele din muzeu includ cateva dintre scrierile, hainele si accesoriile sale de zi cu zi.

6. Fortul Arab – a fost ridicat de omanezi pentru a se proteja de atacurile portugheze din anul 1698. Vechiul Fort (Swahili: Ngome Kongwe) este cea mai veche cladire din orasul Stone si o atractie majora pentru turisti. Acesta este situat chiar langa Casa Minunilor (fostul palat al sultanului din Zanzibar).

Ngome Kongwe

In esenta, Fortul este un patrat de ziduri inalte, de culoare maro, care ingradesc o curte interioara in care se pot vedea ramasite ale cladirilor anterioare – inclusiv cele ale bisericii portugheze care a functionat aici si ale unei alte fortificatii din Oman.

In secolul al XIX-lea Fortul a fost folosit ca garnizoana si inchisoare si, ulterior, ca terminal al cailor ferate din Zanzibar. Un amfiteatru a fost adaugat in anii 1990. In prezent, Fortul este sediul Festivalului International de Film Zanzibar. Indiscutabil, este una dintre cele mai vizitate atractii turistice din Stone Town.

Curtea sa este adaptata pentru a servi drept centru cultural. In curte sunt cateva magazine cu suveniruri, un amfiteatru in aer liber – loc in care dansurile live si spectacolele muzicale pot fi urmarite in cea mai mare parte a serilor -, un restaurant si un birou de informare turistica.

7. Bazarul Darajani – este centrul comercial al orasului Stone Town. Aici se vinde o gama larga de produse alimentare – de la carne si peste, la condimente si o varietate de marfuri traditionale.

Darajani zanzibar

Vacanta in Stone Town trebuie sa includa si cel putin o vizita in Bazarul Darajoni, un loc animat de unde se pot cumpara produse aduse din toate colturile insulei. Khangas, textilele tesute in culori vii, pot fi cumparate ca suvenir.

Vizitarea Bazarului Darajani constituie o experienta culturala uimitoare care nu trebuie ratata de turistii care doresc sa experimenteze o piata autentica din Africa de Est.

8. Catedrala Anglicana a Bisericii lui Hristos – a fost construita de catre unul dintre episcopii din Zanzibar, Edward Steere. Este datata in anul 1873 si a fost ridicata pe locul in care anterior a existat postul de biciuire al sclavilor.

Catedrala Anglicana a Bisericii lui Hristos

Edward Steere a fost al treilea episcop din Zanzibar si un sustinator al abolirii sclaviei. Locul pentru ridicarea Catedralei a fost simbolic ales.

Edificiul dispune de o arhitectura neobisnuita, acoperisul avand detalii gotice si islamice. In spatele altarului principal a fost inmormantat Edward Steere – acesta a murit inainte de finalizarea edificiului cu cateva saptamani.

Pentru intrarea in Catedrala se plateste o taxa de 5 $. Poate fi vizitata intre orele 8:00 si 17, in fiecare zi din saptamana.

9. Moscheea Malindi – una dintre cele mai vechi moschei din orasul Stone, Malindi a fost construita de secta sunnitica. Stilul arhitectural este unul simplu, fara detalii spectaculoase.

Moscheea Malindi

In Moscheea Malindi pot fi vazute minarete in forma de conuri asezate pe o platforma in forma de patrat – este una dintre putinele moschei din Tanzania in care pot fi vazute astfel de minarete. Turistii care isi doresc sa vada aceste minarete trebuie sa se aseze pe o baraza – banca prezenta in cele mai multe cladiri construite in stil swahili.

Moscheea merita o vizita, fiind accesibil situata, vis-a-vis de centrul orasului.

10. Catedrala catolica a lui Iosif – a fost construita in perioada anilor 1893 – 1897, la initiativa unor misionari francezi. Planurile arhitecturale ale Catedralei au fost executate de catre arhitectul care a proiectat si catedrala din Marsilia.

Catedrala catolica a lui Iosif

Dispune de turnuri twin care pot fi vazute de oriunde din orasul Stone. Usile principale ale Catedralei pot fi deschise doar in anumite perioade – in timpul masei. Turistii care isi doresc sa viziteze Catedrala cand usile principale nu sunt deschise, pot face acest lucru intrand pe usile din spate.

Vis-a vis de Catedrala se afla un atelier de mestesuguri in care se lucreaza cufere minunate din lemn sculptat. Acestea pot fi cumparate, fiind suveniruri minunate.

11. Academia de Muzica Dhow Countries – Scopul deschiderii Academiei de Muzica Dhow Country a fost acela de a oferi educatie muzicala localnicilor zanzibarezi. A fost deschisa in anul 2001 de catre un ONG. Decorul cladirii este atractiv, facand din aceasta un loc atractiv si primitor.

academia de muzica Dhow Countries

Azi, in cadrul Academiei sunt organizate spectacole muzicale si expozitii de arta. Ambianta este deosebita prin faptul ca se ofera un amestec eclectic de concerte, motiv pentru care Academia de Muzica Dhow Country poate fi trecuta pe lista cu atractii si obiective turistice de vizitat in Zanzibar.

Programul Academiei este de luni pana joi, de la ora 9, la ora 18 si sambata de la 9 la ora 16.

12. Casa Livingstone – Cladirea construita in 1860, a fost initial resedinta Sultanului Majid, ulterior fiind utilizata de catre misionari si exploratori europeni, care locuiau aici inainte de a pleca in expeditii pe continentul american. Printre toti cei care au locuit in casa, David Livingstone este poate cea mai notabila figura – motiv pentru care casa poarta numele exploratorului.

casa Livingstone zanzibar

In aceasta casa Livingstone a locuit pana in anul 1866, an in care a plecat in cautarea surselor Nilului din Zanzibar, imbolnavindu-se de malarie – se intampla in anul 1873. Localnicii povestesc ca trupul sau a fost inmormantat pe malul lacului Bangweulu, sub un copac, dar ca inima i-ar fi fost dusa in Marea Britanie.

13. Gradina Forodhani  – este un parc de dimensiuni reduse, un loc in care turistul in Zanzibar poate sa petreaca momente de relaxare sau poate merge pentru a face cumparaturi seara, din piata de alimente care se organizeaza aici. In fiecare seara, aici pot fi degustate preparate din bucataria Swahili si Zanzibar.

gradina Forodhani zanzibar

Mica gradina de pe coasta Oceanului Indian se afla vis-a vis de cladiri renumite in orasul Stone – Fortul Arab, Casa Minunilor si Muzeul Palatului, ale caror detalii arhitecturale cu radacini in secolul al XIX-lea pot fi admirate si azi.

14. Palatul Mtoni – Cu vedere la coasta, Palatul Mtoni a fost construit pentru sultanul Seyyid Said in anul 1828. In palat locuiau sotia favorita a sultanului, celelalte sotii si sutele de copii pe care sultanul le avea cu acestea. Potrivit descrierilor contemporane, era o cladire frumoasa, cu un balcon si o curte mare, in care traiau pauni si gazele. In prezent, palatul este o ruina.

palatul Mtoni zanzibar

Pentru a ajunge aici, turistii trebuie sa mearga spre nord de orasul Zanzibar, pe drumul principal spre Bububu, la 6 km, de unde drumul duce in partea de vest, spre ruine.

Alte atractii turistice in Zanzibar

Insula Changuu

Cunoscuta si sub numele de “Insula Inchisorii” sau “Insula Prizonierilor”, insula Changu se afla situata in apropiere de orasul Stone – pe insula turistii pot ajunge doar cu barca, in aproximativ 20 de minute de la plecarea din oras.

insula Changuu zanzibar

Insula este celebra pentru faptul ca aici se tineau candva targuri de sclavi si pentru faptul ca in prezent aici exista broaste testoase uriase. Pe insula a fost construita o inchisoare pentru sclavi, dar abolirea sclavagismului a avut ca efect inutilizarea inchisorii. Aici a fost si un centru de carantina in care ajungeau cei care veneau in Zanzibar si erau tinuti pana ce erau considerati apti sa intre pe insula.

De ce insula Changuu este considerata o destinatie turistica interesanta este simplu de inteles. In primul rand, este un loc faimos pentru broastele testoase, ale caror origini pe insula sunt legate de guvernatorul britanic al insulelor Seychelles care in urma cu foarte multi ani a trimis cadou patru testoase care s-au acomodat perfect. Turistilor le este permis sa hraneasca testoasele cu alge. In al doilea rand, este o destinatie perfecta pentru inot si snorkeling.

Parcul National Jozani Chwaka Bay

Parcul National Jozani Chwaka Bay se intinde pe o suprafata de 50 km2 si este singurul parc national din Zanzibar. Atrage 10% din cei peste 100.000 de vizitatori ai Zanzibar, in fiecare an.

Jozani Chwaka Bay

Acest parc ofera fauna unica, precum: Procolobus kirkii, pasari tropicale numite dupa un cercetator britanic rezident in Zanzibar, maimutele Red Colobus, peste 50 de specii de fluturi si peste 40 de specii de pasari. Un alt animal din padurile insulei Unguha, despre care se spune ca traieste doar aici este leopardul din Zanzibar (Panthera pardus adersi).

Numerosi turisti ajung in padurea Jozani, celebra pentru familiile de maimute si mangrovele care o populeaza si ofera peisaje incantatoare. Pentru multi este o incantare sa vada maimutele in mediul lor natural, care mananca, sar din copac in copac, isi ingrijesc puii, facand toate acestea fara sa se teama de oameni. Se estimeaza ca in padurea Jozani ar trai peste 2500 de maimute Colubus rosii – sunt de talie mica, pe cap si pe spate au blana rosie, cu zone de culoare albe si negre.

In padurea Johani poate fi vizitat si un parc al reptilelor – pentru a vedea de la serpi, la cameleoni. In prezent, rezervatia se sustine din fonduri proprii, obtinutele din taxele pe care le platesc turistii care o viziteaza.

Spice Tour

Este binecunoscut ca Zanzibarul este considerat insula mirodeniilor. De astfel, culturile de mirodenii sustin agricultura locala si, de-a lungul istoriei, i-au atras in zona pe portughezi, englezi si omanezi. Istoria Zanzibar ar fi incompleta fara condimentele care au atras precum un magnet sultanii din Oman.

insula mirodeniilor zanzibar

Exista agentii de turism in orasul Stone care organizeaza tururi prin plantatii cu mirodenii diferite. Acestea pot fi vizitate imediat in vecinatatea Stone Town. In cadrul unor astfel de tururi turistii isi pot delecta simturile cu condimente proaspete si pot sa afle informatii care privesc utilizarea acestora in bucatarie sau alte scopuri – inclusiv cosmetica.

Singura plantatie straveche care s-a pastrat pana in ziua de azi este Gradina Salome, care poate fi vizitata.

Atolul Mnemba

Probabil, cel mai bun loc pentru snorkeling si scufundari, insula Mnemba poate fi comparata cu un imens acvariu natural. Apa fiind foarte clara, le asigura posibilitatea celor care practica asemenea sporturi sa admire pestii numerosi, intr-o diversitate de culori.

insula Mnemba zanzibar

Astfel de excursii se pot face cu plecare din nordul insulei, din Nungwi, traversarea insulei durand aproximativ 50 de minute, fiind realizata cu celebrele barci traditionale dhow.

Inot cu delfinii si safari pe mare

In partea de sud a orasului Stone se afla satul pescaresc Kizimkazi cu plaje splendide. Dureaza aproximativ o ora pentru a ajunge din Stone Town si pana in sat. Localnicii pot sa conduca turistii sa inoate cu delfinii.

inot cu delfini zanzibar

Pe de alta parte, safari pe mare este o experienta unica in Zanzibar. De exemplu, se poate naviga de pe plaja Fumba cu vase dhow pana pe Insula Kwale. Laguna de mangrove de pe aceasta insula este mirifica, iar inotul in padure in timpul fluxului nu poate fi egalat de nimic altceva. Turistii pot urca in varful unui baobab de 200 de ani, de unde se pot bucura de o panorama splendida.

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (3 voturi, medie: 3,33 din 5)
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *