mancare si bautura zanzibar

Mancarea si bautura in Zanzibar

Fiind un oras situat pe o Insula a Mirodeniilor, Zanzibar isi poate desfata turistii cu preparate culinare exotice si rafinate.  Multiculturalitatea orasului se poate vedea chiar si in bucataria zonei – aici, taiteii chinezesti din amidon de fasole se combina inedit cu produse dulci arabesti si mirodenii indiene, Zanzibar fiind unul dintre putinele locuri din lume in care se poate degusta o astfel de combinatie de ingrediente. Fructele si legumele care abunda in Zanzibar sunt combinate in mod spectaculos cu carne de pui, peste, fructe de mare, orez, porumb, fasole si, bineinteles, mirodenii, pentru a se obtine preparate delicioase, originale, putin cunoscute de turistii occidentali. In Zanzibar nu se gateste doar in bucatariile clasice, ci si pe strada.

Intre ingredientele principale din bucataria zanzibareana nu lipsesc: scortisoara, chimionul, ghimbirul, piperul, cardamomul, nuca de cocos, pestele si fructele de mare, fasolea, cartofii dulci, maniocul, yam-ul si bananele plantain.

Tipurile de carne frecvent utilizate in bucataria din Zanzibar sunt: de vita si de pui importata din Tanzania, Kenya sau Africa de Sud. Localnicii consuma frecvent si carne de capra. Avand in vedere cultura islamica, localnicii nu includ carnea de porc in preparatele lor,  aceasta fiind de gasit foarte rar doar in resorturi de 4-5 stele.

Cateva preparate delicioase pe care turistii ar putea sa le incerce includ:

  • Boku boku: preaparat din carne de vita, ghimbir, chimion, ardei iute, ceapa alba si rosie si grau integral. Se obtine un produs cu o textura pastoasa, care se consuma asezonat cu o salata, cu mana;
  • Samanki kwa kusonga: sunt de fapt crochete obtinute din mai multe tipuri de peste. Se soteaza in unt si se adauga sare, piper, lamaie si cuisoare.
  • Ugali: este un terci din faina de porumb, un fel de mamaliga care se modeleaza dupa ce se fierbe sub forma unor bile;
  • Mchicha: un soi de spanac care, in combinatie cu ugali are un gust delicios;
  • Pwewa wa nazi: un preparat gatit din caracatita, lapte de cocos, usturoi, scortisoara, cardamom, curry si suc de limeta.
  • Pilau este o mancare traditionala care se mananca absolut oriunde in Zanzibar. Se gateste din orez, carne de gasca, pui sau peste si se poate servi cu o salata de ceapa taiata in rondele si marinata peste 60 de minute chiar cu suc de limeta, ardei iute si zahar. Deseori in pilau se adauga rosii si castraveti in feliute subtiri si se decoreaza cu frunze de coriandru proaspat.
  • Sorpotel este o tocanita care se prepara din organe de vita si/sau porc – limba, ficat si inima de vita – asezonata cu un amestec de mirodenii, tamarin si otet.
  • Fritatta cu cartofi: un preparat deseori intalnit si in Romania. Cartofi se trag prin ulei intr-o tigaie, peste acestia adaugandu-se oua batute.
  • Poisson aux coco: se prepara din lapte de cocos, peste si mirodenii. De fapt, mai concret este vorba despre peste pregatit pe un gratar cu carbuni care se serveste ulterior cu sos de lapte de cocos in care se pun mirodenii.
  • Pepper steak: un preparat gatit din rechin cu piper si alte mirodenii;
  • Chec cu mirodenii: un preparat cu multe mirodenii -scortisoara, cuisoare, nucsoara si cacao.
  • Chec cu smochine si alune, oua si vanilie, preparat, de regula, la finalul Ramadanului.

Indiferent de preparatele pentru care poate sa opteze un turist, mesele servite in Zanzibar sunt un real festin. Zanzibarezii nu promoveaza mancarea sofisticata, fiind adeptii mancarurilor simple si naturale.

Bauturi

In Zanzibar se consuma bauturi cu influenta africana, dar nu sunt predominante si nu limiteaza lista cu bauturi preferate de localnici pe care turistii le pot degusta:

Sucuri si ceaiuri

Bauturi din lapte de cocos – de astfel, apa de cocos a fost prima bautura racoritoare pe care o savurau localnicii, ulterior adaugandu-se sucurile din fructe. Apa de cocos are un gust bun, in plus, este bogata in antioxidanti si in minerale, inlocuind intr-un mod fericit orice suc pe care il savureaza turistii in mod obisnuit. Pe de alta parte, ceaiul a fost adus in Zanzibar de catre indieni si persani, fiind o bautura in mod comun savurata. Cafea si ciocolata calda: Cafeaua se bea in Zanzibar din cele mai vechi timpuri. Cacaoa se consuma sub forma de ciocolata fierbinte, fiind adusa in zona din cele mai vechi timpuri de catre portughezi;

Berea:

  • Parerea generala a turistilor este ca in Zanzibar berea este foarte buna:
  • Cea mai cunoscuta si solicitata bere este Kilimanjaro;
  • Safari Lager cu aroma de caramel este a doua cea mai populara bere din zona, fiind considerata berea nationala a Tanzaniei;
  • Tingawazi este o bere produsa local, care se aromatizeaza cu ghimbir;
  • Cea mai pura bere din Tanzania este Serengeti;
  • Alte beri care merita incercate sunt Tusker si Ndovu.

Vinul:

Vinul se bea mai rar, in mod special de catre turisti. In mare parte sunt de import, aduse din Africa de Sud, Chile, Italia sau Spania.

Bauturi spirtoase:

  • Whisky-ul este o bautura populara in zona;
  • Pentru localnici este foarte popular Konyagi (o bautura de care turistii e mai bine sa stea departe, fiind un produs chimic).
  • Gongo este o bautura care se obtine prin fermentarea de papaya, similar palincii.

Apa:

Atentie! Apa de la robinet nu este recomandat de baut. Turistii gasesc sa cumpere apa imbuteliata chiar si la bax, din supermaket – 6 sticle costa 2 USD.

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *