transport zanzibar

Optiuni de transport in Zanzibar

Zanzibar este o zona care merita sa fie explorata. Pe insula pot fi gasiti ghizi seriosi capabili sa indrume turistii eficient si in siguranta – pot fi recomandati si de la hotel. In ceea ce priveste transportul, Dala dala, taxiurile si masinile inchiriate cu soferi sunt cele mai sigure mijloace, desi se pot inchiria si biciclete, scutere sau masini fara sofer.

Taxiuri

Cel mai simplu mod de a vizita insula este cu un taxi. Acestea pot fi gasite la aeroport si la toate hotelurile mari. In cea mai mare parte si casele de oaspeti, ofera o lista cu numere de telefon. Taxiurile nu au un tarif fix, pretul fiind convenit inainte de calatorie. O calatorie cu un taxi pentru o zi intreaga costa aproximativ 100 USD.

Inchiriere masini

Presupunand ca masina se inchiriaza fara sofer, foarte posibil ca va fi oprita de politie pentru un control de rutina. De fapt, politistii din Zanzibar si-au facut un obicei prost de a opri turistii in trafic pentru a obtine niste bani. Un sofer care va conduce masina inchiriata va sti cu mult mai bine sa gestioneze situatia.

Procesul de inchiriere nu este dificil, insa este necesar ca persoana care inchiriaza sa detina permis international de conducere sau sa obtina din un document care face ca permisul de conducere sa fie valid. Costa 10 USD si se obtine de la politia locala. Pentru un tur de o zi este cu mult mai profitabil sa se inchirieze un taxi sau un microbuz pentru un grup mai mare.

Atentie! Avand in vedere ca in mare parte drumurile de pe insula ori sunt grav avariate, ori sunt direct pe nisip, nu se poate aprecia in mod cert cat timp este necesar sa se parcurga un anumit numar de kilometri. Autovehiculele din Zanzibar sunt in mare parte marca Toyota, turistii ar trebui sa circule (inchirieze) cu acelea inregistrate, pentru care se platesc taxe – sunt simplu de recunoscut, au numere rosii. Se circula pe partea dreapta si toate masinile sunt pe benzina.

Dala dala

In Zanzibar se circula cu Dala dala, un tip de camioneta, pe al carei plafon exterior se pot pune bagaje numeroase. Denumirea mijlocului de transport in comun provine de la moneda de 5 silingi, in circulatie in perioada anilor ’70-’80, care se numea “dala”.  Dala dala se poate inchiria si pentru grupuri mai mari.

Autobuze

Autobuzele asigura transportul in comun din aeroport in oras. Se iese din aeroport si se merge catre partea dreapta – statia este la aproximativ 300 de metri de terminal. Autobuzele  transporta turistii in centrul orasului Stone pentru 300-500 TSH.  Sunt inscriptionate de regula cu U/ Ndege ca semn ca vor lasa turistii langa piata Darajani, de unde se poate intra in orasul vechi pentru a cauta cazare – in cazul in care acest aspect nu a fost luat in calcul la plecarea in vacanta.

Dhow – barci traditionale din lemn

Barci mici, dar deosebit de frumoase, utilizate de pescari, dhow pot fi inchiriate pentru a transporta turistii catre plajele neamenajate! Atentie! Nu sunt reglementate pentru siguranta. Astfel de barci sunt folosite intensiv de localnici, unii dintre acestia pescuind si in timpul noptii.

Biciclete si scutere

Turistii care cauta modalitati usoare pentru a se plimba pe drumurile din jurul insulei pot sa inchirieze o bicicleta sau un scooter. Drumurile sunt plate si urmeaza linia de coasta, astfel ca va fi o plimbare usoara. De asemenea, este cu mult mai usor sa se circule pe strazile aglomerate si nu este necesara o licenta speciala. Pentru inchirierea unui scooter sau a unei motociclete este necesara  o aprobare de la politia locala daca persoana in cauza nu are permis de conducere international.

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *