zanzibar tanzania

Despre Zanzibar, Tanzania

Arhipelag situat in Oceanul Indian, in vecinatatea coastei Africii de Est, Zanzibar include insula cu acelasi nume, insula Pemba si alte cateva insule mai mici. Insula principala, Zanzibar, se intinde pe o suprafata de 1658 kmp, o intindere mai mare in comparatie cu a insulei Pemba, a carei suprafata este de doar 984 kmp. La nivel local, insula Zanzibar este cunoscuta mai mult sub numele de Unguja.

Teritoriu semi-autonom, Zanzibar apartine Tanzaniei. Desi are propriul Guvern, toate taxele, impozitele si alte aspecte similare se raporteaza Guvernului Tanzaniei. Capitala este la Zanzibar City, cunoscuta in mod special sub numele de Stone Town – oras aflat in patrimoniul UNESCO.

Zanzibar are mai mult de 25 de plaje, unele asezate intre satele de pescari, altele foarte izolate. Frumusetea arhipelagului este data de plajele cu nisip alb incadrate de palmieri si pe alocuri cu cocotieri. Apa Oceanului Indian de culoare turcoaz si reciful de corali, pestii exotici care pot fi urmariti in timpul scufundarilor, fac din aceasta zona un paradis.

Geografie

Pe Coasta de Vest a insulei se remarca recifele de corali care fragmenteaza plaja de nisip. Coasta de Est nu este fragmentata, motiv pentru care se afla sub actiunea valurilor si mareelor. Daca partea de vest a Zanzibarului este deluroasa, are depresiuni mlastinoase si este traversata de numeroase ape curgatoare, dispunand de un sol roditor, partea de est este neteda si are un sol neroditor.

Flora

In Zanzibar cresc plante unice, in principiu flora fiind diversa. Doar cateva exemple includ:

  • Magrovele rosu este un copac tropical cu un aspect unic. Cand creste liber formeaza coroane masive care devin habitate pentru multe specii de pasari si reptile.
  • Cocotieri care cresc pana la 30 de metri inaltime pot fi vazuti pe alocuri chiar si pe plajele din Zanzibar.
  • Arborele de paine al carui fruct are gust de paine coapta proaspat si o aroma de cartof foarte puternica.
  • Arborele de foc, utilizat in Zanzibar in scopuri ornamentale. Splendid atunci cand infloreste – intre lunile noiembrie si februarie in fiecare an – Arborele de foc poate sa ajunga la o inaltime de 20 metri.
  • Mango Tree este un arbore tropical care apartine familiei de caju si poate fi gasit in salbaticie in Zanzibar si in alte locuri tropicale.
  • Lipstick Tree este un arbust este adesea folosit in productia de rujuri, condimente si vopsea corporala. Condimentul rosu natural pe care Lipstick Tree il produce este numit annatto si este adunat din ceara care acopera copacii. Semintele sunt folosite intr-o multime de mancaruri traditionale din Zanzibar, precum si din Caraibe.
  • Arborele Neem ale carui flori, radacini, frunze, crengute, scoarta si seminte sunt utilizate ca medicament.
  • Arborele de cuisoare care poate creste pana la 12 metri inaltime si are clustere mari de flori rosii.

Fauna

Desi nu are o fauna diversa, in Zanzibar traiesc animale care nu mai pot fi vazute in nicio alta zona de pe glob – de exemplu, maimutele Red Colobus care traiesc in padurea Jozani. De asemenea, aici traieste o varietate mare de pasari si pot fi vazute numeroase animale marine in timpul scufundarilor, dat fiind faptul ca vizibilitatea este optima chiar si la o adancime de 60 de metri.

Economia in Zanzibar

Cultivarea mirodeniilor este una dintre cele doua ocupatii principale ale localnicilor. Candva, Zanzibar a fost unul dintre cei mai mari producatori de cuisoare din lume. In prezent, continua sa exporte, desi la un nivel mai mic, cuisoare, nuca de cocos si piper. O alta activitate economica a localnicilor este pescuitul. Fermele de alge sunt renumite si foarte profitabile pentru localnicii care le detin.

Desi cele doua activitati principale ale localnicilor par sa asigure un venit economic substantial pentru insula, turismul este industria prin care se poate atrage mai multa valuta, prin faptul ca atrage vizitatori din toate tarile lumii. Cu toate acestea, potentialul turistic este inca neexploatat la reala sa capacitate. Asociatia Zanzibar a Investitorilor in Turism este institutia care reprezinta sectorul turistic privat de pe insula.

Istoria Zanzibarului

Despre inzula Zanzibar se considera ca ar fi fost populata de Homo Sapiens cu mai mult de 20000 de ani in urma – ideea fiind sustinuta de cateva descoperiri ale existentei umane din cele mai vechi timpuri. Cert este ca in perioada secolului al VIII -lea pe insula au ajuns negustori arabi care nu doar ca se stabilesc aici, dar raspandesc si islamul ca religie. In acest context ia nastere limba  swahili, ca raspuns al necesitatii de comunicare intre locuitorii pe care arabii i-au gasit pe insula si acestia.  In limba swahili s-au impletit initial un dialect african si limba araba, ca ulterior sa se adauge si cuvinte din limba engleza.

In prima luna a anului 1499 cand exploratorul portughez Vasco da Gama ajunge in zona, gaseste aici asezari arabe si constata ca se derulau relatii de comert cu India. Alti portughezi ajung pe insula patru ani mai tarziu (1503)  si intemeiaza un centru comercial, o initiativa care are ca rezultat distrugerea relatiilor comerciale pe care le aveau arabii.

Anii curg, in mod similar si evenimentele care au scris istoria insulei.  Portughezii ajung sa piarda controlul insulei la finalul secolului al XVII-lea, perioada in care controlul pe arhipelag este preluat de sultanat – centrul fiind in Oman. Zona fiind atat de atractiva, prin faptul ca era verde si apa nu mai era un lux, sultanul Said bin Sultan decide sa mute ulterior capitala Oman in Zanzibar. In 1856, dupa ce sultanul moare, imperiul omanez pe care l-a condus se imparte intre cei doi fii pe care ii avea. Urmeaza ca in 1862 sultanatul Zanzibarului sa devina independent si, ulterior, sa ajunga protectorat britanic.

Sub sultanat, comertul cu sclavi are o amploare notabila. De astfel, la inceputul secolului al XIX-lea aici se vindeau aproximativ 10000 de sclavi pe an. Bogatia Zanzibar creste in aceasta perioada, considerata de aur pentru  arhipelag.

In 1896, pe 27 august,  in Zanzibar are loc un razboi care a durat nu mai mult de 38 de minute – cel mai scurt din lume. Sultanul agreat de britanici, Hamad bid Thuwaini, moare si in locul sau este numit sultanul Khalid bin Barghash, desi potrivit unui tratat din 1886 inainte de numirea unui nou sultan trebuia sa se ceara aprobarea consulului britanic din Zanzibar. Cum acest lucru nu s-a intamplat si noul sultan nu se bucura de sustinere britanica, s-a trecut la bombardarea palatului regal.

Khalid bin Barghash a reusit sa se refugieze la consulatul german, cerand azil. Britanicii si-au incoronat favoritul si astfel incepe perioada in care Zanzibar se va afla sub influenta britanica.

Dupa ce ajunge protectorat britanic, in Zanzibar puterea economica este preluata de indieni. Arabii erau cei care detineau pamanturile lucrate de africani, dar negustorii indieni erau cei care asigurau comertul cu mirodenii in India si Orient.

Ulterior razboiului cunoscut sub numele de “Bombardamentul din Zanzibar“, englezii decid ca sultanul sa impuna abolirea sclaviei sub toate formele sale. Abolirea sclaviei a fost o decizie a carei aplicare i se datoreaza exploratorului englez David Livingstone care a facut numeroase demersuri pentru ca acest lucru sa se intample. Procesul nu a fost simplu, dimpotriva, a durat o buna perioada de timp si s-a desfasurat cu dificultate.

10 decembrie 1964 este data la care se semneaza Declaratia de Independenta pentru Zanzibar, moment in care se elibereaza de sub colonialismul britanic. Anul urmator are loc o revolutie care are ca rezultat desfiintarea sultanatului.

Azi, statul insular are propriul sau Guvern – format din Camera Reprezentantilor si Consiliul Revolutionar –  la a carui conducere se afla presedintele insulei. De promovarea turismului pe insula se ocupa Comisia pentru turism din Zanzibar.

Demografie si religie

Avand o istorie atat de colorata, nu poate surprinde pe nimeni ca in Zanzibar exista un incredibil amestec etnic – africani, indieni, persi si arabi.  Se estimeaza ca pe insula traiesc mai mult de 80000 de locuitori, o concentratie demografica mai mare inregistrandu-se in capitala – orasul Zanzibar,  in care traiesc aproximativ 100000 de locuitori. Aproximativ 98% dintre locuitorii Zanzibarului sunt musulmani.

Limba vorbita pe insula

Dupa cum se mai mentioneaza mai sus, limba care se vorbeste pe insula este swahili – de astfel, este limba oficiala. Multi spun ca este e o limba frumoasa care se poate invata usor – pare simplu sa se inceapa cu “salut” – “jambo”. Swahili se vorbeste extensiv in toata Africa de Est, insa multi sunt cei care considera ca cea mai pura forma se vorbeste in Zanzibar, dat fiind faptul ca aici s-a si nascut limba. Pe de alta parte, pe insula pare ca nu prea exista localnic care sa nu se descurce sa comunice in limba engleza.

Festivaluri

Intre cele mai cunoscute festivaluri in Zanzibar se numara:

  • Festivalul International de Film Zanzibar numit si Festivalul tarilor Dhow: se organizeaza in fiecare an, in luna iunie, timp de o saptamana. In cadrul Festivalului participa filme din intreaga lume si sunt organizate ateliere cu adevarati profesionisti si mari artisti.
  • Jahazi Literary & Jazz Festival: se organizeaza in fiecare an, la sfarsitul lunii august, inceputul lunii septembrie. Zilele Festivalului includ poezii, lecturi, dicutii si ateliere, seri dedicate de jazz!
  • Sauti Za Busara: se organizeaza in fiecare an, in luna februarie. Acest Festival international de muzica aduna impreuna artisti din Zanzibar si Tanzania si multe vedete din Africa si din intreaga lume!

Shopping

Intre oportunitatile de shopping in Zanzibar se numara si urmatoarele:

  • Cultural Arts Centre Zanzibar: Este un centru de arte si magazin dedicat artistilor locali, situat in Stone Town. La vanzare sunt expuse picturi uimitoare in stiluri traditionale si contemporane, plus bijuterii, lumanari, sapunuri, realizate in cea mai mare parte de cooperative locale din satele din Zanzibar.
  • Moto & Dada Shop: Acest magazin vinde produse de la Moto, o cooperativa de artizanat din Zanzibar care sustine economia rurala a insulei vanzand pungi, palarii, cosuri, covorase si alte bunuri tesute din ukili (frunze de palmier); si de la Dada – produse cosmetice si produse alimentare fabricate la nivel local. Moto ofera si un turneu Craft & Culture (15 USD pe persoana pentru grupuri de patru persoane). De asemenea, turistii se pot alatura localnicilor la un curs de gatit Dada organizat in Matemwe, pe coasta de est.
  • Upendo Means Love: Acest proiect comunitar construieste punti intre crestinii minoritatii din Zanzibar si populatia in mare parte musulmana, prin scoala de cusut si un butic. Rezultatul? imbracaminte de vara eleganta pentru femei si copii lucrata din tesaturi deosebite, plus prietenii interculturale si independenta economica.
  • Zenji Boutique: O expozitie bine pregatita cu mestesuguri eclectice din Zanzibar si mestesuguri tanzaniene afisate cu detalii despre provenienta si productia lor. De aici, turistii pot sa cumpere sculpturi, tesaturi, bijuterii frumoase lucrate din materiale plastice reciclate si multe altele. Totul este frumos afisat intr-o zona dedicata din Cafeneaua Zenji.
  • Fahari: Magazinul combina abilitatile traditionale ale localnicilor din Zanzibar cu expertiza de varf a designerului de accesorii Julie Lawrence, pentru a produce genti din piele si ukili, bijuterii delicate lucrate din scoici si multe alte produse. Toate produsele sunt lucrate in atelier, chiar sub ochii curiosi ai cumparatorilor.

Nivel de trai

Desi invadat de resorturi, unele de 4 sau de 5 stele, in Zanzibar localnicii sunt departe de a trai cel putin modest. Oceanul Indian continua sa le ofere si astazi hrana – ton, caracatita, kingfish, alge – , insa barcile celor care pescuiesc isi mai gasesc cu greu loc printre vaporase moderne si scoli de kitesurfing.

Zanzibarezii isi pastreaza si azi stilul de viata arhaic. Pentru cat timp? Putin, cel mai probabil! Multi turisti le viziteaza satele si raman cu un gust amar cand constata ca la cativa pasi de luxul pe care il ofera resorturile gasesc saracia in forma ei cea mai dura. Un localnic instarit este considerat cel care detine   o barca cu panze din lemn de mango – iar asta spune multe, avand in vedere ca noua costa aproximativ 600 USD. Cei mai multi localnici castiga teribil de greu cativa dolari. Unii din pescuit sau vanzand  alge cu 10 centi/ kilogram. In cele mai multe cazuri un localnic castiga 3 dolari/luna – este venitul oficial.

Casele localnicilor sunt, de fapt, bojdeuci, multe fara ferestre, niciuna cu gard sau curte. Conditiile de trai sunt mizere pentru cei mai multi.

In ceea ce priveste nivelul educational, in Zanzibar primele 8 clase nu implica vreun cost, insa cei care isi doresc sa urmeze si liceul trebuie sa plateasca 40 de dolari/ luna. Cum suma este imensa, putini sunt cei care isi pot permite acest “lux”.

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 5,00 din 5)
Încarc...

Lasă un răspuns